onsdag 9 september 2009

Nu har vi grusat färdigt

Oj vad vi har jobbat och slitit med dessa grusgångar. Det började med en gång runt dammen, och slutade med att vi grusade hela norrsidan av trädgården. Det har tagit lite tid, eftersom man måste göra uppehåll för väder och vind, sambons ryggoperation och annat här i livet som kommer imellan. Men nu äntligen är vi klara. Nästan. Nu är det bara det där sista kvar, att lägga stenplattor i marknivå längs med gränsen mellan grus och gräsmatta. Men det känns klart, även om det inte riktigt är det.

Här kommer lite före och efter bilder. Före bilderna är tagna innan dammen kom till. Jag har försökt matcha ihop vinklarna så gott det går.
Hela norrsidan (eller iallafall allt som fick plats i kameralensen) Längst bort i bild där hängmattan står är det damm numera.
Så här ser det ut idag med grus. Vänligen bortse från det hemska blå lakanet längst bort i bild. Det är ett provisoriskt vindskydd för det stackars lilla svarta plommonträdet som kämpar mot blåsten.

Det hemmagjorda insynsskyddet vid sittplatsen har vi tagit ner nu för det var i vägen för grusandet.


Vi ska byta ut det mot ett insynskydd/klätterstöd av armeringsnät istället. Sen blir det en båge från nätets slut bort till gärdsgården.
När den här bilden togs var vi inte klara med grusandet. Vi (läs min sambo) velade ett tag över hur långt vi skulle fortsätta med gruset.Här förlängde vi rabatten något för att få bättre proportioner på gångarna, och för att avskilja dammen lite från resten av trädgården. Det blir mer spännande om man inte ser hela trädgården från längst bort, utan att man måste gå fram och förbi saker innan nästa del avslöjar sig.
Så nu är det bara gränsen mellan grus och gräs att göra klart. Fast det är inte så bara. Ett klätterstöd/insynsskydd av armeringsnät på ugnefär 5 meter ska upp, en båge som klätterstöd ska sträcka flera meter och en fem meter bred rabatt ska grävas intill armeringsnätet. Där ska vi plantera flera klätterrosor och klematis. Men dom får nog vänta till våren. Eller så blir det nu i höst. Vi får se hur länge orken räcker.

7 kommentarer:

 1. Kul med en grusträdgård! Vi har bytt ut en stor del av gräset mot rabatter och gångar i stenmjöl. Det sistnämnda är smidigt att rensa ogräs i med mitt älskade skyffeljärn. Det blå lakanet fyllde säkert sin funktion. Det är stor skillnad på hur det växer när man får upp ett vindskydd. Vår höga bokhäck har gjort underverk med odlingsklimatet i trädgården.
  Tack för kommentaren på min blogg! Det är så roligt när någon lämnar ett fotspår!
  Må så gott! Ester

  SvaraRadera
 2. Så fint ni har gjort det! Jag försöker också få bort gräsmattan, med rabatter. Ni måste ha lagt ner mycket jobb.

  SvaraRadera
 3. Vad fint det blev. På vår baksida skulle jag vilja ha en grusträdgård. Men vi är inte helt överens om detta...
  Karin

  SvaraRadera
 4. Käre värld vilket jobb ni gjort!

  SvaraRadera
 5. Ryggoperationer och grusgångar, en bra kombination (?). Det ser helt otroligt stiligt ut da, rent och välordnat. Klarar du att vänta tills våren alltså ;)Kul att gången går sån i en sväng, det ser ju helt läckert ut, syns så extra bra på bildet med dammen i förgrunden.

  SvaraRadera
 6. Oj oj här växer det fram en fin trädgård!!
  Kul att du tittade in till mig.
  Trevlig helg
  Annika

  SvaraRadera
 7. Oj vilken inspiration jag fick här!! Jag är själv i planeringstadiet av att förvandla en del av trädgården till grusgård!

  SvaraRadera