tisdag 18 augusti 2009

Dammen i spöregn

I förrgår blåste det så växterna låg efter backen. I går sken solen och det var en underbar trädgårdsdag. Idag öser regnet ner. Ingen ordning på vädret alls. Eftersom jag inte har något att visa från trädgården idag så lägger jag upp en bildserie på hur dammen kom till.Steg 1; markera ut dammens placering och övertala sambon att det inte alls är för stort. Men 8 meter långt och 4 meter brett är väl inte stort? Det är bara lagom tycker jag.Utgrävningen börjar. Tur att man har granne med grävmaskin.


Grävningen pågick hela helgen i ösregnet. Och regnet fortsatte i fem dagar till. Det var ju inte en naturdamm vi ville ha.


Tillslut kom solen fram och marken blev torr nog att lägga ett lager sand.Skyddsduken kom på plats.
Dammduken likaså. Och så i med första vattendropparna.

Vattenväxter står planterade i korgar och väntar på att få sina platser.
Medans vattnet fylldes på vadade jag runt och testade olika placeringar av växter och sten. Härligt i 30graders värme.En rad med sten lades runt kanten. Ser ju ganska fult ut just nu.Mer sten. Och rabatter på olika ställen runt dammkanten. I vattnet har vi planterat glansiris, sen har vi planterat iris sibirica i rabatten för att knyta ihop det hela och sudda ut lite var vatten slutar och land börjar.Mera sten. Det var gansa rogivande att pyssla med stenarna. Endel dagar åstadskom jag hur mycket som helst, andra dagar bara någon meter, men jag blev jättenöjd med resultatet.Dom flesta växterna planterades i korgar och placerades på olika ställen i dammen. Men på ett par ställen har vi gjort naturligare sumpzoner.


Så här ser dammen ut idag. Rabatterna behöver växa till sig och bli lummigare, och vattenväxterna behöver bli mer etablerade, men det kommer med tiden.

1 kommentar:

  1. Otroligt vacker damm!!!!!
    Jag är helimoponerad!!!
    Linda

    SvaraRadera