tisdag 1 december 2009

Mina favoritblommor

Jag har ju som bekant en förkärlek för blommor som lupiner, fingerborgsblommor, stockrosor, riddarsporrar och irisar. I min trädgård har jag måååååånga favoriter, lite beroende på årstid och humör.

Eftersom trädgården är ny (vi tog första spadtaget i maj månad 2009) så har många av dessa blommor inte hunnit blomma i trädgården ännu, och jag har ont om bilder. Men av dom som blommade så fick jag några ovänttande favoriter.

Pelargoner är ingen favorit hos mig i vanliga fall, men den här hängpelargonen föll jag pladask för.
Lupiner kan jag inte vara utan. Jag tillbringade större delen av min barndom i England, men somrarna var hos mormor i Sverige. Lupiner påminner om dom somrarna.
Solhattarna drog till sig så många fjärilar att ibland gick hela dagar åt till att bara sitta och njuta av dom.

Jag har aldrig varit mycket för rosor, men sambon ville ha en rosenrabatt. Och det är jag glad för, det ledde till den här rosen. Burgundy Ice. Otroligt vacker.
Fler favoriter har jag som sagt. Men inte fler bilder. Men för mer favoritblommor så kan ni gå in på Marias Trädgårdsblogg. Hon har även en utlottning den här veckan.

7 kommentarer:

 1. Det var väl inte dåligt för att vara en nygrävd rabatt?! Jag grävde om min rabatt hösten 2008, så det var si och så med blomningen den här sommaren, Men nästa sommar, då ........!!!
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 2. Ja, lupiner är svensk sommar - jag lärde mig att det är två åriga så förta året undrade jag varför det ej blomamde då vi satt dem från frö, men sedan kom de. Alla varande mig att dom skulle sprida sig MEN icke då jag har dom där i sitt lilla hörn finns många andra som sprider sig mycket mer.

  /MB

  SvaraRadera
 3. För en härlig pelargon, den påminner mig lite om cyklamen, var tvungen att titta två gånger. Lupiner gillar jag också, men jag har så begränsad plats och ville ha så mycket av allt att nu har jag varit tvungen att utrota dom, men njuter likaväl av andras,dom är verkligen sommar!! Rosor, var inte den första önskan i min trädgård heller, men man lär sig uppskatta dom, du visar ett vackert exemplar. I det hela taget har du gjort en otrolig insats tycker jag, det har varit jättekul att fölga utvecklingen i din trädgård den här sommaren och jag ser fram emot allt som kommer att blomma till nästa år, är det inte härligt, man har alltid något att drömma om, planlägga och smaken förändras från år till år, något kommer, något försvinner och så efter några år är dom tillbaka igen, trädgården är en evig process :)

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig. Det är svårt med en enda favorit. Min blir nog pion!?
  Karin

  SvaraRadera
 5. Dina favoriter är även mina favoriter :) Tror jag gillar alla blommor..... men din pelargon är jättefin! Hängpelargon - övervintrar du den? Jag försöker övervintra en röd hängpelargon mest för skojs skull, den står nu ute i vinkastet och fryser :)

  SvaraRadera
 6. Vad spännande att du tillbringat barndomen i England. Jag är väldigt förtjust i England. Bodde där ett år efter gymnasiet och min bästa kompis bor där numera.
  Visst är det spännande med nya trädgårdar? Min är egentligen gammal men de som bott här tidigare har nog inte haft så stort trädgårdsintresse, så jag har fått börja från början. Precis som du verkar ha gjort. Vi får jämnföra framsteg nästa sommar.
  Kram Karin

  SvaraRadera
 7. Underbar ros - färgen är läcker!

  SvaraRadera