söndag 23 maj 2010

årets första dopp

Inte ett dugg trädgårdsrelaterat. Men kan inte låta bli att visa denna bildserie då vår hund Atlas tar årets första dopp. Behöver jag tillägga att han ääääälskar att bada?
















Konstigt nog är han inte alls lika förstjust i att bli badad i badkaret. Säger man ordet 'bada' när vi är inne så hänger han med huvet och smyger sig undan och gömmer sig.





lördag 22 maj 2010

Violer, mossflox och körsbärsblom

Nu har vi haft gassande solsken i en hel vecka. Helt otroligt. Äntligen har det kommit färg i rabatterna.

Vår körsbärsbuske blommar. Väldigt vackert. Ser fram emot att busken växer lite och blir helt täckt av blomster. Om ett par år kanske....



Allium bollarna som jag planterade i höstas segar sig fram ur knopparna.



Mossfloxen exploderar som vanligt över en dag med alla blommor på en gång. Och så violerna förståss. Köpte tio små plantor i sommras, nu är hela trädgården täckt verkar det som. Älskar dom. Dom flesta är den här mörklila färgen, men flera är nattsvarta som sammet.



torsdag 20 maj 2010

Fiskedamm

Det blev fiskar till dammen i alla fall. Tio stycken guldid och tio stycken guldfisk.

Här simmar dom runt runt i hinken medans dom vänjer sig vid dammvattnet.



När dom överfördes till dammen fann dom sig snabbt till rätta.



Guldiden håller sig i sitt stim, medans guldfiskarna gärna simmar iväg och utforskar på egen hand.


Ska bli kul att se dom växa och frodas i dammen under sommaren och hösten. Innan vintern ska vi skaffa en liten pump för att förhindra att dammen bottenfryser igen.

onsdag 19 maj 2010

Paddorna invaderar

Vi har ju som bekant fullt med padd-yngel i dammen. Och jag menar verkligen FULLT! Minst 3 par paddor valde att föröka sig i våran damm. Och det är ju fantastiskt. Det var ju precis därför vi byggde dammen, för att locka till oss djurliv till trädgården. Men det går nog lite till överdrift nu. Tänk om alla (eller dom flesta) yngel överlever!!! Vi kommer ju få en padd-invasion av bibliska proportioner.

Vi funderar på att skaffa lite guldfiskar (dom vi hade klarade inte vintern) som säkert livnär sig på en del av ynglen, så det skulle ju lösa problemet. Men jag är orolig att dom kanske äter upp ALLA yngel. Det vore ju inte bra.

En till anledning till att skaffa fiskar är att dom håller ju nere mygglarverna. Men det gör väl kanske padd-ynglerna också? Åtminstonde när dom börjar bli lite större och skaffar sig ben.

Oj vad svårt det är att ta ett så simpelt beslut som att skaffa fisk eller ej. Ni med erfarenhet av dammar/fisk/yngel, dela gärna med er av era tankar.


fredag 14 maj 2010

Ny kamera

I går fick jag en ny kamera av min underbara sambo. En systemkamera. Jag har aldrig använt en sån förut så det var verkigen roligt att gå runt och fota allt i trädgården. Jag har inget macro-objektiv (det står på önskelistan) men man kommer ganska nära ändå. Mycket bättre än med den gamla kompakt-kameran, där man var tvungen att beskära bilderna innan man kunde använda dom på bloggen.








Men något proffs är jag ju knappast. Jag får väl helt enkelt ge mig ut och öva lite till. Solen skiner och det är 18 grader varmt. Perfekt väder.