lördag 26 september 2009

Höströjning

Höströjning står på schemat den här helgen. Idag har jag gjort allt det som är roligt. Planterat höstkrukor, blivit av med hela planteringskön (totalt över 40 plantor) och vandrat runt och pratat lite med blommorna. På min rundvandring stötte jag på en jätte häftig svamp, som inspirerade mig till att gjuta en liknande i betong. Tänkte göra en hel serie av dom i olika storlekar och ha i grupper lite här och där i rabatterna. Visar bilder när dom är klara. Så här ser orginalet ut.




Lite nya höstkrukor blev till. Snöflingan fick bo kvar i krukan efter sommaren för den hade fått så härlig lila färg på bladen, och så står den ju i full blom fortfarande.


Ljung, prydnadskål och alunrot.


Nu återstår bara alla tråkiga jobb. Diska alla krukor och ställa undan, bära bort alla utemöbler, städa vid planteringbordet, rensa dammen på löv osv. osv. osv.


torsdag 24 september 2009

Höstträdgård

På dagen stiger temperaturen sällan över 10 grader nu, och om nätterna så håller det sig bara precis över nollan. Så man kan ju undra varför allting fortsätter att blomma i rabatterna.


Stäppsalvia och Burgundy Ice, en perfekt kombination i mina ögon.




Svedjenävan har bara precis börjat blomma. Jag hoppas den frösår sig riktigt mycket till nästa år.

Violerna som frösår sig själva över hela trädgården. Här växer dom mitt i smultronlandet.


Kärleksörten är ju en klar höstfavorit. Rosenstaven bakom blommar fortfarande.



Väljer man kameravinkel rätt så är ju hela rabatten fortfarande i blom. Kärleksört, rosenstav, tobaksblomster, lin, atlasblommor och solhattar.



Och i veckan besökte jag än en gång Solberga handelsträdgård. Det var rea på utvalda perenner och jag fick med mig mycket hem. Alunrot, olika nävor, strandiris och revsuga. Jag köpte även lite höstfägring till krukorna, prydnadskål, ljung och en härligt vacker mörklila alunrot.

Jag har inte kommit mig för att plantera krukorna ännu, men det blir nog under dagen nån gång.





onsdag 16 september 2009

Sten

Jag älskar att ha sten i trädgården. Och den här veckan har Marias Trädgårdsblogg just sten som tema. Gå in och kika hos henne för ännu mer bilder och inspiration.

Vi har nyligen blivit klara med att lägga grusgångar på hela norrsidan av trädgården. Gruset gör sig bra mot stenarna som kantar örtagården. När det har regnat är gruset en röd nyans, som på bilden. När gruset är tort är det nästan vitt, och matchar de grå betongstenarna som kantar perenn rabatten.


En låg stenmur med mossflox, silverarv och lammörn. Som vackrast på våren då mossfloxen blommar i små rosa kuddar.

En övervuxen stentrappa. Här har silverarv fått växa ostört lite för länge. Det får nog bli en rensning här framöver. Men jag gillar hur växterna ger den hårda stenen ett mjukare intryck.


När vi grävde för dammen oroade vi oss för hur vi skulle få tillräckligt med sten till dammkanten. Men vi oroade oss i onödan. Vartefter vi grävde fick vi upp mer och mer sten. Detta är bara en bråkdel av vad som fanns i marken.



Dammen är kantad i sten av olika storlekar.



Taklök gör sig bäst mot sten tycker jag. Här är den planterad direkt i grusgången som går lägs med dammen.


En kruka med taklök, sten och akvariesand.


söndag 13 september 2009

Favoritsaker i trädgården

Jag har många favoritsaker i min trädgård. Ibland ändrar det lite efter humör och säsong också. Men just nu så är mina favorit saker:

Hängpelargonerna vid entrén. Jag har lite svårt för pelargoner i vanliga fall, men dom här föll jag för.



Mitt nya pyntbord vid entrén som blev hur bra som helst.

Lupiner. Påminner om barndomen och är något jag inte kan vara utan i min trädgård. Fast så här års får jag nöja mig med att titta på bilder.


Den röda malvan som växer intill boden. Jag älskar den här färgen.



Lavendel när det är överblommat. Färgen blir mjukare och behagligare.




Rosen Burgundy Ice. En riktig sammetsros.





Min hund Atlas som har fått lov att lära sig att inte dundra genom rabatterna i högsta fart. Han glömmer bort sig ibland, men det får vi väl leva med.





Min sambo som är bäst på att göra allt det som jag tycker är så tråkigt, nämligen gräva och rensa ogräs.





Gärdsgårdens som min sambo byggde i våras. Innan den kom upp så fanns det ingen gräns mellan vår tomt och skogen. Nu känns det verkligen ombonat i den här delen av trädgården.


Och sist men inte minst, dammen.










Vad har ni för favoriter i era trädgårdar?


fredag 11 september 2009

Pyntbord

När jag tittar runt på olika bloggar för inspiration (läs sno idéer) så är det många som har pyntbord vid entrén. Under sommaren har det stått en hel hög skuggälskande växter vid entrén i väntan på plantering. Nu när dom äntligen har fått sina platser i rabatterna blev det väldigt tomt och tråkigt där dom hade varit. Så jag gjorde som Kajsa Varg. Jag tog en gammal bänk som stod och skräpade i ett av gästrummen och målade den vit (råkade ha en halv burk vit färg hemma) och ställde ut den med lite pynt. Jag blev helnöjd. Så här blev det:

onsdag 9 september 2009

Nu har vi grusat färdigt

Oj vad vi har jobbat och slitit med dessa grusgångar. Det började med en gång runt dammen, och slutade med att vi grusade hela norrsidan av trädgården. Det har tagit lite tid, eftersom man måste göra uppehåll för väder och vind, sambons ryggoperation och annat här i livet som kommer imellan. Men nu äntligen är vi klara. Nästan. Nu är det bara det där sista kvar, att lägga stenplattor i marknivå längs med gränsen mellan grus och gräsmatta. Men det känns klart, även om det inte riktigt är det.

Här kommer lite före och efter bilder. Före bilderna är tagna innan dammen kom till. Jag har försökt matcha ihop vinklarna så gott det går.




Hela norrsidan (eller iallafall allt som fick plats i kameralensen) Längst bort i bild där hängmattan står är det damm numera.
Så här ser det ut idag med grus. Vänligen bortse från det hemska blå lakanet längst bort i bild. Det är ett provisoriskt vindskydd för det stackars lilla svarta plommonträdet som kämpar mot blåsten.

Det hemmagjorda insynsskyddet vid sittplatsen har vi tagit ner nu för det var i vägen för grusandet.


Vi ska byta ut det mot ett insynskydd/klätterstöd av armeringsnät istället. Sen blir det en båge från nätets slut bort till gärdsgården.
















När den här bilden togs var vi inte klara med grusandet. Vi (läs min sambo) velade ett tag över hur långt vi skulle fortsätta med gruset.







Här förlängde vi rabatten något för att få bättre proportioner på gångarna, och för att avskilja dammen lite från resten av trädgården. Det blir mer spännande om man inte ser hela trädgården från längst bort, utan att man måste gå fram och förbi saker innan nästa del avslöjar sig.
Så nu är det bara gränsen mellan grus och gräs att göra klart. Fast det är inte så bara. Ett klätterstöd/insynsskydd av armeringsnät på ugnefär 5 meter ska upp, en båge som klätterstöd ska sträcka flera meter och en fem meter bred rabatt ska grävas intill armeringsnätet. Där ska vi plantera flera klätterrosor och klematis. Men dom får nog vänta till våren. Eller så blir det nu i höst. Vi får se hur länge orken räcker.

måndag 7 september 2009

Svamptider

Det bara regnar och regnar. Gräsmattan är dyngsur och svamp växer i stora kolonier.







Dom här ser ut som "Cousin It" från Adams Family filmerna tycker jag.



Mitt i gräsmattan växer en stolt fjällskivling. Lite obsen i sitt utseende kan man tycka, men den blir god till middag.


Svart trumpetsvamp växer i skogen på andra sidan vägen. Det blev så många att vi var tvungna att torka en del för framtida konsumtion.











tisdag 1 september 2009

Skördetider

I tvättstugan hänger årets första skörd från kryddrabatten. Kryddtimjan och rosmarin. När det har torkat är det apelsintimjan, dragon, olika sorters mynta och oregano som står på tur. Jag älskar att använda färska kryddor och örter i matlagning och det är så mycket trevligare att veta att dom är odlade med kärlek och omsorg än färdiga krukor från mataffären.


Rönnbärsgelé blir det gott om i år. Vi har 4 stycken stora Rönn på tomten som alla dignar med klarröda bär. Jag har aldrig gjort rönnbärsgelé förut. Tur att man har en mamma och en mormor som kan sånt där.

Förutom ätbart så har jag börjat "skörda" blommor också. Rosen H.C. Andersen har så många knoppar att jag kände mig tvungen att plocka till en bukett. Nu kan vi njuta av den djupt röda färgen både inne och ute.


Luktärter är ju bara ett måste i bukett. Doften slår emot som en vägg när man går förbi. Här tillsammans med rosen "Burgundy Ice".


Perennrabatten ser allmänt förjävlig ut just nu så man tittar helst åt andra hållet. Men Atlasblommorna som står i den är i full blom och det vill man ju inte missa. Man upskattar dom så mycket mer vid sittplatsen.


För mer inspiration och tips om skörd, se Marias trädgårdsblogg.